Cornerstone 1-532 / Leehong Kim Architects

first_imgCornerstone 1-532 / Leehong Kim ArchitectsSave this projectSaveCornerstone 1-532 / Leehong Kim Architects “COPY” 2012 Manufacturers: LG HausysSave this picture!© Kyung Sub ShinRecommended ProductsWoodAccoyaAccoya® Cladding, Siding & FacadesMetallicsStudcoWall Stop Ends – EzyCapWoodGustafsWood Veneered Wall & Ceiling PanelsWoodHESS TIMBERTimber – GLT HybridText description provided by the architects. Situated at a transitional node in the midst of scattered new developments with a high-end residential area to the north, commercial area to the south, Cornerstone 1-532 projects the character of the site with a monolithic, continuous, and curved surface along the adjacent streets. The building quietly sits in as a neutral backdrop to the diverse textures of the surroundings. Cornerstone 1-532 is a four-story mixed-use building with individual program per floor stacked vertically; commercial space on the first floor and artist studio/residence on the other floors.Save this picture!© Kyung Sub ShinSave this picture!Ground Floor PlanSave this picture!© Kyung Sub ShinDespite the limited site area of 165 m² with 40% lot coverage ratio, the site bestowed with an advantage of a corner lot. The west and the south side of the site facing the street adopt a single curved facade to minimize the segmentation and to maximize the length of the facade surface. This creates a building mass larger than life, allowing a monolithic visual impact as a whole.Save this picture!© Kyung Sub ShinThe first floor is framed by an extruded geometry of the pentagonal site’s corner. This alien geometry on the curved facade represents the shape of the site, and the insertion of this frame to the full-height surface creates an interesting contrast. Different use of materials emphasizes the contrast between the two gestures. The curved surface is an aggregation of bricks, whereas exposed concrete creates the frame with curved glass fit in. This concrete frame also elongates towards the north boundary of the site functioning as canopy along the west side of the site.Save this picture!West and South ElevationsThe level difference between the Southeast and the Northwest points of the site by nearly one floor plays another key role to the character of the building. Raising the first floor by half level result in two separate entrance to the first and basement floors. From apart, a single volume shows a monolithic gesture like a stone placed on asphalt street, which represents a calmness to the unanticipated events around and harmonizes the variety. But as approaching, the building speaks up through the transparent glass frame.Save this picture!© Kyung Sub ShinProject gallerySee allShow lessLubango Centre / PROMONTORIOSelected ProjectsBeijing Capital Museum / AREPSelected ProjectsProject locationAddress:Seoul, South KoreaLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Mixed Use Architecture ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/889330/cornerstone-1-532-leehong-kim-architects Clipboard Architects: Leehong Kim Architects Area Area of this architecture project Year:  Photographs South Korea “COPY”center_img Area:  330 m² Year Completion year of this architecture project Photographs:  Kyung Sub Shin Manufacturers Brands with products used in this architecture project Save this picture!© Kyung Sub Shin+ 17Curated by Fernanda Castro Share CopyAbout this officeLeehong Kim ArchitectsOfficeFollowProductsConcreteBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsMixed Use ArchitectureResidential ArchitectureCommercial ArchitectureSeoulSouth KoreaPublished on February 21, 2018Cite: “Cornerstone 1-532 / Leehong Kim Architects” 20 Feb 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Zenith® SeriesVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ StoneShowerhansgroheShowers – Croma SelectDoorsRaynorGarage Door – Advantage SeriesConcreteSika3D Concrete PrintingSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Bre-ClassSkylightsVELUX CommercialModular Skylights in Atelier Zimmerlistrasse OfficeWindowsswissFineLineSliding Windows in Villa LakesideSuspension SystemsMetawellAluminum Panels for Smart CeilingsGlassDip-TechDigital Ceramic Printing in Roofs & CanopiesSound BoothsFrameryMeeting Pod – Framery Q – Flip n’ FoldWall / Ceiling LightsAsaf WeinbroomLighting – Linestra 110 BrassMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?街角石头屋 / Leehong Kim Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Projects ArchDaily Cornerstone 1-532 / Leehong Kim Architects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/889330/cornerstone-1-532-leehong-kim-architects Clipboard CopyMixed Use Architecture, Residential Architecture, Commercial Architecture•Seoul, South Korealast_img read more

Read More