Sassen Residence / SALT Architects

first_img 2019 “COPY” Houses Year:  Sassen Residence / SALT Architects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/938000/sassen-residence-salt-architects Clipboard Photographs Save this picture!+ 32Curated by Hana Abdel Share CopyHouses•Ciudad del Cabo, South Africa Architects: SALT Architects Area Area of this architecture project Photographs:  Linda Smal Manufacturers Brands with products used in this architecture project Products used in this ProjectWoodLunawoodThermowood FacadesArchitect In Charge:Jan Dirk Van Der WaltDesign Team:SALT ArchitectsClients:Sean & Sharyn SassenMain Contractor:Musa Renovations and ProjectsEngineering:AVCON Structural EngineersJoinery:Joos JoinersCity:Ciudad del CaboCountry:South AfricaMore SpecsLess SpecsSave this picture!Text description provided by the architects. Nestled in a valley next to the Disa River, this virgin plot of land is surrounded by various peaks of Table Mountain National Park in Cape Town, South Africa. The larger area is known as Hout Bay, with the Afrikaans word “hout” meaning wood, referencing the large number of Yellow Wood trees the original Dutch Settlers found in the area when first arriving in the Cape. The area has mostly kept its rural character throughout the development of the greater Cape Town area with some of the larger plots exceeding a hectare in size.Save this picture!© Linda SmalSave this picture!Ground Floor PlanSave this picture!© Linda SmalSave this picture!© Linda SmalUpon first discussion with the client we agreed that the new dwelling needs to draw from the rural like typology of farm buildings in the area, whilst still accommodating contemporary needs. Furthermore, two dwellings already existed on the property, and the placement of the building needed to be done in such a way that the feeling of spaciousness of the area is maintained. The building footprint was consequently decided to take shape as close as possible to the river without compromising the ecology of the Disa River. By placing the building closer to the south-eastern corner, only one of the other homes on the property is from the new home. Also, by placing it so far back, uninterrupted views of Table Mountain’s Geelklip Buttress and Myburgh Kloof are afforded. Save this picture!© Linda SmalUpon establishing the position of the building on the site, placement of the functions could be logically deducted. The car garage, scullery and service yard is placed towards the western boundary of the site: closest to the neighboring property. This allowed the plan to open up towards the north and east of the property. The north-eastern corner is arguably the most important part of the layout. Here the living area opens up via cavity sliding glass doors to an external living area covered by the cantilevering main bedroom above. The importance of this corner is emphasized with the reference to the traditional barn like gable on the main bedroom façade. The roof forms an integral part to the design and was conceived specifically to address the scale of the building in the landscape.Save this picture!© Linda SmalSave this picture!West elevationSave this picture!© Linda SmalThe traditional gable ends taper towards a straight line, thereby referencing traditional architecture without an imposing scale. The main entrance to the building acts as link between the mountains to the north, and the river to the south. The entrance opens with large timber double doors, opening up to a double volume space framed with glass on either end and a flat concrete roof separating the two angled roof structures on either side. The entrance space opens at the southern end with a central pivot door that opens towards the garden leading to the Disa River. This entrance space also acts as a threshold between the kitchen and living areas on ground floor, and as separation between the main bedroom and kid’s bedrooms. Save this picture! A number of design elements refer to the simplicity of an agricultural homestead – basic geometry with a simple palette of materials. The public living areas are distinguished from the more private bedrooms. This is done in a two-fold manner: a differentiation in level, and a contrast in material. White textured plastered walls frame the ground floor level where friends and family can be entertained. The upper floor – cladded in black timber – is reserved for the bedrooms and a family lounge overlooking the majestic mountains that surround the site.Save this picture!Project gallerySee allShow lessReading a Bridge / Cheng Tsung FENGSelected ProjectsCo-creating Architecture no. 1 – Nord ArchitectsArchitecture Books Share Sassen Residence / SALT ArchitectsSave this projectSaveSassen Residence / SALT Architects Area:  353 m² Year Completion year of this architecture project Manufacturers: Lunawood, Safintra, Artmar, Colorplus, Eagle Lighting, Everite, Joos Joiners, Oggie Hardwood Flooring Products translation missing: en-US.post.svg.material_description South Africa ArchDaily “COPY” Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/938000/sassen-residence-salt-architects Clipboard CopyAbout this officeSALT ArchitectsOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesCiudad del CaboOn FacebookSouth AfricaPublished on April 22, 2020Cite: “Sassen Residence / SALT Architects” 22 Apr 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogBathroom AccessorieshansgroheBath & Shower ThermostatsGlass3MGlass Finish – FASARA™ NaturalPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Mirage®WindowsVitrocsaSliding Window – Mosquito NetSinksBradley Corporation USASinks – Verge LVG-SeriesMetal PanelsTrimoQbiss One in Equinix Data CentreSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Q-ClassMetal PanelsLongboard®Aluminum Battens – Link & Lock – 4″Sports ApplicationsPunto DesignPunto Fit in Ekaterinburg Public SpaceWoodBlumer LehmannFree Form Structures for Wood ProjectsKnobsKarcher DesignDoor Knob K390 (50)TablesVitsœ621 Side TableMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more

Read More